top of page

Klipping

Etter å ha vore på klippekurs i England i 2005 har sonen vår Carl Olav Haugen reist rundt i landet og klipt mange av alpakkaene som ikkje oppdrettarane har klipt sjølve. Han har 13 år med alpaca klippe erfaring.

Klipping er viktig som et dyrevelferdsprosess, da alpakka ikke kaster sin fellen. De har en eksepsjonelt termisk fell, og vil overopphetes (som vil skape varmestress) om sommeren hvis fellen ikke regelmessig fjernes. De fleste alpakka må bli klippt årlig, selv om noen med langsommere voksende hår kan ta litt lengre tid. Så selv om du har dine alpakka som selskapsdyr, og ikke har interesse for fellen, må du likevel ha dem klippt, for å holde dem sunne og komfortable.

 Alpakka felle er også svært verdifullt - langt mer enn saueull. Alpakka fell er mykere enn fårull av en lignende mikron, har mindre kløfaktor, bedre termiske kvaliteter og en høyere strikkfasthet. Mange alpakka entusiaster betegner fellen "alpakka fiber" i stedet for fellen eller ull for å understreke disse forskjellene, men alpakka fiber er fortsatt ull.

 

 Alpakka er ikke sau!

For å unngå unødig stress for alpakka, må klipping foregå på riktig måtte.

 Sammen med klipping, kan det også trimme tånegler, og om nødvendig, tennene.

 

 

 

 

Carl Olav tek på seg klippeoppdrag, kontakt for nermare avtale tel: + 47 481 22 508 og Epost: carl_haugen@hotmail.com

klipper
klipper med datter

PS! Et rent dyr er mye lettere å klippe enn en skitten. Prøv å sørge for att dyret ditt er tørt og reint eit par dager før klipping. 

bottom of page